Niste date foarte interesante (articol preluat de pe Arca lui Goe).
1. In corpul fiecăruia dintre noi trăiesc bacterii a caror greutate însumată ar atinge cifra de 2 kilograme.
2. Creierul uman generează într-o zi mai multe impulsuri electrice decât toate telefoanele mobile din lume la un loc?
3. Un plămân uman conţine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Dacă aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar întinde pe o distanţă de 2400 de kilometri.
4. Testiculele unui bărbat produc 10 milioane de spermatozoizi în fiecare zi – suficient pentru ca acesta să poata repopula planeta în doar şase luni.
5. Un om consumă, în medie, 50 de tone de mancare şi bea circa 50.000 de litri de lichide (n.b. materie ultra intunecata) de-a lungul vieţii pentru a mentie o greutate medie de (doar) 80 kg.
6. În 30 de minute, corpul uman degajă suficientă căldură încât să poate fierbe 3,5 litri de apă.
7. În timpul unei vieţi, un om poate produce până la 24.000 de litri de salivă, suficient cât pentru a umple doua piscine olimpice.
8. Un om poate rezista până la 40 de zile fără mâncare (n.b. cu exceptia celor care fac greva foamei in scopuri nobile – drepturi pentru revolutionari – acestia pot trai 90 de zile si mai mult fara sa manance), 6 zile fără apă şi 6 minute fără aer. De asemenea, el nu poate rezista fără să doarmă mai mult de 11 zile. (n.b. Suntem siguri ca tanti Mitza a Biciclistă se intreaba, asa de curiozitate, cat timp poate trai cineva fara sa faca sex).
9. Aproximativ 50 milioane de celule din corpul tau au murit şi au fost înlocuite chiar în timp ce citesti acest articol. Scheletul tau este unul nou la fiecare trei luni şi ai o piele nouă în fiecare lună… (n.b. Asadar sute de milioane de celule vii mor zilnic in corpul nostru si noua nici nu ne pasa. Tot zilnic mor in lume 300 000 de oameni (alti oameni, nu noi) si noua nu ne pasa (si nici omenirii nu-i pasa, nu ca ar trebui). Cand au hotarat sa traiasca in comun organismele unicelulare, formandu-ne pe noi pluricelularele, habar nu aveau in ce se baga. O lume in care individul nu conteaza nici atâtica. Noi sa fim sanatosi.)
10. O persoană de 70 kg e compusă din 15 000 000 000 000 000 000 de atomi (10¹³* 10²), adică 15 miliarde de miliarde. În fiecare an 98% din atomii corpului uman sunt înlocuiţi.
11. Inima unui om bate de aproximativ 3 miliarde de ori în timpul vieţii acestuia. (Ha-ha – asadar Meta-galaxia Goe traieste circa 3 miliarde de ani (cicluri) galactici/e)
12. Acizii gastrici din stomac sunt destul de concentraţi încât să dizolve zincul. Noroc de noi că celulele pereţilor interiori ai stomacului se reînnoiesc destul de repede încât acidul să nu aibă timp să le dizolve. Dacă nu ar avea un strat nou de mucus la fiecare două săptămâni s-ar digera singur.
13. Osul uman e la fel de rezistent precum granitul. O secţiune de os, în forma unei cutii de chibrituri, poate susţine o masă de 9 tone (de patru ori mai mult decât betonul).
14. În prima lună de viaţă, un copil învaţă atât de multe lucruri, încât sinapsele din creierul său cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion (n.b. Asta da Big-Bang). Dacă şi corpul sau s-ar dezvoltă cu aceeaşi viteza, copilul ar cântări 77 de kilograme după numai o lună de viaţă.
15. 600 000 este numărul particulelor de piele pe care un om le năpârleşte în fiecare oră. 350g în fiecare an. Aproximativ 25kg pe toată durată vieţii. În tot atât timp pierde şi jumătate din papilele gustative.
16. Creierul are 100 de miliarde de neuroni (celule nervoase). (n.b. Se zice ca alcolul omoara celulele nervoase, pastrandu-le numai pe cele calme. Dupa alti autori nu le-ar omorî chiar pe toate ci doar pe cele care refuza sa bea). În momentul naşterii, creierul unui copil conţine circa 140 miliarde de celule, număr care nu mai creşte până la sfârşitul vieţii. După vârsta de 25 de ani, creierul uman începe să piardă până la 100.00 de celule zilnic. După vârsta de 50 de ani creierul uman îşi reduce simţitor volumul.
17. Cu cât I.Q.-ul este mai mare cu atât dormi mai mult decât ceilalţi.
18. Celulele care alcătuiesc creierul uman pot stoca de până la 5 ori mai multă informaţie decât cuprinde toată Enciclopedia Britanică.
19. Mâncarea ajunge în aproximativ 7 secunde din gură în stomac.
20. Greutatea corpului omenesc este de 50 de ori mai mare decât a cea a creierului.
21. Media duratei unui vis profund la om este de 2-3 secunde. (… si noua ne ia cate o data o ora si mai bine sa ne povestim visele, dimineata, la o cafea, de unde se poate deduce ca ritmul timpului in somn este altul decat in stare de veghe)
22. Atunci când priveşti o persoană pe care o placi, involuntar pupilele ţi se dilata. La fel se întâmplă şi când te uiţi la cineva pe care îl urăşti.
23. Femeile clipesc de două ori mai des decât bărbaţii.
24. Creierul continuă să trimită impulsuri electrice până la 37 de ore după moarte.
25. Sistemul nervos transmite mesaje cu viteză de aproape 300 de kilometri pe oră.
26. Nasul uman poate percepe şi reţine 50.000 de mirosuri diferite.
27. Ochiul uman distinge peste 10 milioane de culori.
28. Creierul nu mai creşte după vârsta de 15 ani.
29. Muşchiul ocular reacţionează cel mai rapid dintre toţi muşchii. Se contractă în mai puţin de o sutime de secundă.
30. Propriul nostru corp este capabil sa produca aspirina.
31. Oamenii strălucesc in întuneric. S-a demonstrat cu ajutorul unor camere ultra senzitive ca trupurile noastre emit mici cantităţi de lumina, prea slaba pentru a fi observata cu ochiul liber. Uimitoarele imagini ce demonstrează ca al nostru corp emite lumina au fost publicate de cercetătorii japonezi care au reuşit sa imortalizeze primele imagini ale corpului bioluminescent. (Radiatia de fond)
Comentarii
:),