Moscow Times: Putin şi Tusk, implicaţi în moartea lui Kaczynski?

  Cel mai mare pericol la adresă Gazprom, exploatarea intensă a imenselor rezerve de gaze naturale recent descoperite în Polonia, a dispărut odată cu moartea lui Lech Kaczynski.

În timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, Katyn a devenit principalul obstacol în relaţiile ruso-poloneze, comentează jurnalista Iulia Latinina, în publicaţia rusă de limbă engleză The Moscow Times, consultată de ziare.com.

În 2006, rude ale ofiţerilor polonezi ucişi în masacrul de la Katyn din 1940 au intentat un proces pentru a forţa guvernul rus să elibereze arhivele cu privire la tragedie, însă procurorul general a respins cazul. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2008 şi în 2009.

În acelaşi timp, presa controlată de guvernul de la Kremlin a susţinut ofensiva pe două fronturi. În primul rând, a scris că germanii au fost cei care i-au împuşcat pe polonezi, iar apoi a scris că împuşcăturile de la Katyn au fost răzbunare pentru soldaţii Armatei Roşii, care au fost ucişi în lagărele de prizonieri, în urma războiului cu polonezii.

Un interviu cu istoricul Natalya Narochnitskaya publicat în „Komsomolskaia Pravda” chiar înainte de vizita prim-ministrului Vladimir Putin, în Polonia, în luna august, a provocat un mare scandal în Polonia prin sugerarea faptului că taberele prizonierilor de război polonezi au servit drept prototip pentru lagărele de concentrare germane.

Apoi, tot acest scandal s-a terminat brusc. Putin a călătorit săptămâna trecută la Katyn , împreună cu prim-ministrul polonez Donald Tusk. El a decis să facă gestul fără precedent de a comemora crimele comise de URSS la Katyn.

Ce a determinat o astfel de schimbare?

The Wall Street Journal a dezvăluit răspunsul pe 8 aprilie, într-un articol în care a scris că marile companii occidentale vor începe să exploateze în scurt timp zăcămintele descoperite în Polonia. Este vorba de 1,36 trilioane de metri cubi de gaze de şist, care nu pot fi exploatate decât cu tehnologii de ultima oră.

Exploatarea intensă a imenselor rezerve de gaze naturale, recent descoperite

în Polonia ar fi detronat monopolul rus Gazprom pe piaţa europeană.

Iar Kremlinul a realizat că volumul gazelor extrase depinde de partidul care va câştiga alegerile prezidenţiale din Polonia şi a decis să dea o mână de ajutor partidului premierului Donald Tusk, „un om pragmatic, gata să se împrietenească cu toată lumea, cu excepţia lui Kaczynski”, scrie Iulia Latinina pentru Moscow Times.
Aşadar, Putin a decis să comemoreze împreună cu Tusk victimele poloneze, şi s-au întâlnit la Katyn chiar înainte cu trei zile de eveniment.

Apoi, trei zile mai târziu, Kaczynski a zburat şi el la Smolensk. A luat toată elita poloneză cu el, în speranţa că vizita sa cu caracter personal, va atrage multă admiraţie, iar Tusk şi Putin vor fi invidioşi.

Când i s-a spus că zona, unde urmă să aterizeze este învăluită de o ceată densă, iar controlorii de trafic vor să dirijeze avionul către un alt aeroport, Kaczynski a crezut că ceata este doar un şiretlic politic, pus la cale de către Puţin pentru a perturba participarea lui la ceremonia de la Katyn.

De remarcat este faptul că Putin şi Tusk au aterizat pe acelaşi aeroport, lângă care aeronava lui Kaczynski s-a prăbuşit. Autorităţile ruse au adus echipament special de navigaţie pentru evenimentul la care a participat Putin, pentru mai multă siguranţă.

Este posibil ca acest echipament să fi fost dezinstalat, înainte că avionul lui Kaczynski să aterizeze, trei zile mai târziu. O asemenea posibilitate ar îngroşa şi mai mult nebuloasa, care învăluie cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial, mai scrie Iulia Latinina pentru „Moscow Times”.

__________ Information from ESET Smart Security, version of virus signature database 5103 (20100510) __________

The message was checked by ESET Smart Security.

http://www.eset.com
–––––––––––––––––

Flash.ro – Best free webmail service hosted by Idilis
…………………………………………………
Idilis – Internet Provider :: www.idilis.net
Inchiriem conexiuni radio si in zone neracordate la coloana – Broadband Wireless Idilis –

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: